kerst 2011

maandag 20 februari 2012

mergpijpjes

De mergpijpjes waren een groot succes

Ze smaken echt superlekker, veel meer smaak als dat ze uit de winkel komen!
Maarrrrr...ik vond het wel veel werk!
Toch proberen?
Dan volgt hier het recept:

Ingrediënten
(voo 12 mergpijpjes)
30 g bloem
32 g zelfrijzend bakmeel
4 eieren
140 g suiker
halve geraspte schil van een citroen
200 g boter
65 ml melk
1 zakje vanillesuikr
500 g marsepein
50 g chocolade
bakpapier
handmixer

Bereiding
1. Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel. doe 3 eieren met 65 g suiker en geraspte citroenschil in een kom en verwarm het geel au bain-marie tot ca 40 graden C. Klop het mengsel met de handmixer in de hoogste stand tot een koud en luchtig geheel. Klop wanneer het beslag voldoende luchtig is no 2 minuten in een lagere stand. Zo wordt het beslag steviger en de structuur fijner. Verwarm de oven voor op 180 gr.
2.Spatel het bloemmengsel portiegewijs door eht beslag. Vet een lage, rechthoekigte bakvorm in met boter en vul de vorm met het beslag. Bak het kapsel circa 20 - 25 minuten in de oven. het beslag is gaar als het terugveert wanneer je het voorzichtig indrukt. Haal het direct uit de vorm en afkoelen op een taartrooster.
3.Breng voor de creme de melk aan de kook met 35 g suiker. oer ondertussen 35 g suiker door het overige ei en de vanillesuiker. haal de melk wanneer hij kookt van het vuur en roer met een garde het eimengsel erdoorheen. Zet de pan op het vuur en blijf roeren tot de masse dik wordt. Niet laten koken aders gaat het geheel schiften.
4.Laat de massa afkoelen met vershoudfolie eroverheen (of telkens even roeren.)Klop 200 g boter zalvig Doe dit beetje bij beetje bij de afgekoelde massa. Warm tussendoor steeds een beetje op zodat het geheel soepel blijft.Stop wanneer alles gemengd is nog niet met roeren maar klop het geheel lekker luchtig.
5. Snijd de kapselcake voorzichtig doormidden in 2 dunne plakken. Verdeeel 1/3 van de creme over een van de plakken en leg de andere plak erbovenop. Snijd de cake in banen van ongeveer 4 cm breed. Smeer de banen rondom in met de overige creme.
6. Rol de helft van de marsepein uit (over poedersuiker of tussen vershoudfolie) tot een dikte van ong. 2 mm dikte. Vou de marsepein om de banen. Snijd de banen in stukken van 8 cm.
7. Smelt de chocolade au bain marie. Haal de zijkanten van de mergpijpjes door de cholcolade en leg ze op bakpapier om te drogen. Vou een cornetje en breng daarmee versiering aan met de overige chocolade, naar eigen inzicht.



woensdag 15 februari 2012

Cheesecake

Deze week de lang geplande cheescake gebakken. Want ja, ik dacht dat ik er helemaal klaar voor was...totdat ik zag dat er 900 gram monchou in moest. Daar had ik even niet op gerekend!
Dus eerst weer naar de winkel... Dit was het resultaat:
Wil je'm ook maken: hij is echt superlekker maar ik realiseer me ook dat ie redelijk zwaar op de maag ligt.

Ingrediënten:
125 g + een klein beetje boter
65 g witte basterdsuiker
215 g bloem
61/2 ei
zout
400 g suiker
2 citroenen
1 sinaasappel
60 ml slagroom
900 g roomkaas (monchou)

Bereiding:
1. Kneed van 125 g boter, de basterdsuiker,185 g bloem, een half ei en wat zout een deeg. Laat het ca 1 uur in de koelkast opstijven. Rol met een deegroller een plak van ca 3 mm dik.Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter en bekleed hem met de plak deeg.
2. Meng 30 g bloem en 400 g suiker goed door elkaar. Rasp de schil van de citroenen en de sinaasappel en doe de geraspte schil bij het suikermengsel. Roer de slagroom met 2 eieren er doorheen en meng daarna de roomkaas er doorheen. Meng tot slot 4 eieren er doorheen.
3. Doe de vulling in de met deeg beklede springvorm en snijd de zijrand bij tot een 1/2 cm boven de rand van de vulling. Verwarm de oven voor op 230 gr. C.
4.Bak de taart ca. 1 uur in de oven. Verlaag na ca. 10 min. de oventemperatuur naar 150 gr.C en verlaag de temperatuur na ca. 20 min. naar 110 gr.C.bak de taart nog ca 30 min.Als het midden van de taart er niet geheel glimmend meer uitziet en niet erg plakt is de taart gaar. Bak de taart anders nog ca 10 min. (het resultaat is erg afhankelij van de nauwkeurigheid van je oven)
5. Laat de taart goed afkoelen en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast alvorens hem aan te snijden.

Smakelijk eten!

donderdag 9 februari 2012

Geronimo Stilton

moest op de taart. Aldus zat moeder wekenlang telkens een stukje van die muis te knutselen.
Dit was het resultaat:


hij moest op het laatst nog een zonnebril op...als echte spion!